Vad betyder Interim?


Ordet Interim är latin och betyder enligt Svenska Akademin ordbok ”tills vidare”, alltså något som gäller temporärt.

När du anlitar en interimschef får du en tillfällig chef och eftersom det är en tillfällig lösning är uppdraget under en begränsad tid. Det kan röra sig om allt från 6 månader till över ett år. Att anlita en interimschef är en mycket flexibel och effektiv lösning som säkerställer att ni har den kompetens ni behöver.


När kan man anlita en interimschef?

En interimschef är lämplig att anlita vid en rad olika situationer.


  • Förvaltande uppdrag
    När en position måste ersättas, t ex vid en föräldraledighet eller sjukskrivning. Det kan även röra sig om att täcka upp under en rekryteringsprocess efter en uppsägning.
  • Utvecklande uppdrag
    På grund av yttre omständigheter genomförs någon sorts av organisationsförändring som ny försäljningsstrategi, nytt produkt- och tjänsteutbud, eller kanske ett förvärv.
  • Krissituation 
    När man behöver någon med ett framtids- och omvärldsperspektiv som ser vad som skulle kunna hända i en rådande situationen och kan förbereda verksamheten för att parera eller tillgodose eventuella överraskningar. 

Ursprung av ordet interim

Enligt källor har ordet interimschef använts i det svenska språket sedan slutet av 1700-talet, då i samband som när den ordinarie chefen under en längre period reser utomlands är interimschefen ställföreträdande chef.

Ordets betydelse har alltså inte ändrats alls under dessa 200 år.


1700-talet

Vad innebär det att anlita en interimchef?

När du av olika anledningar behöver ta in en extern resurs för att fylla ett behov är en interimlösning mycket effektivt. Jämför man med en rekrytering, som kan ta lång över 6 månader att få på plats, är det en mycket tidseffektiv lösning. Vi på Mesh Interim kan oftast presentera högt kvalitativa kandidater redan inom någon vecka. Det är även en kostnadseffektiv lösning att anlita en interimskonsult. Du betalar endast för konsultens arbetade tid, när denna av någon anledning är frånvarande ex vid semester eller sjukdom debiteras du som uppdragsgivare inte. Det är även en väldigt flexibel och lärorik lösning, du kan snabbt ha en interimschef på plats som från dag ett kommer att leverera, då interimschefer per definition är överkvalificerade och seniora kan de därmed nyttjas på fler plan.

Vår erfarenhet är dessutom att interimschefer har ett väldigt högt engagemang, just därför att de är tillfälligt på plats.

Att ta hjälp av en interimschef kan lyfta er organisation till nya höjder!

Mesh Interim har chefer inom ledningsgruppens alla funktioner så som: VD, HR-chef, CIO/CTO, CFO, Försäljningschef, COO, Produktchef, Marknadschef, Inköpschef m.fl.

Välj rätt interimschef

Missa inte de sju avgörande kriterierna för att välja rätt interimslösning