Vår största framgångsfaktor i både karriären och privatlivet är våra beteenden. Vi är ofta väl medvetna om att de kunde vara bättre på olika sätt och i olika sammanhang, men de flesta av oss har också jobbiga erfarenheter av att försöka förändra våra beteenden. När motivationen tryter tappar vi gnistan och lägger av. En betydligt mer effektiv metod är Mikrovanor, som Mike Florette lärde oss mer om på årets sista Mesh MeetUp.
I Stockholm var han med på plats i Scandic Continentals mysiga takbar, och i Göteborg via storskärm i Uni3 by Geely. Författaren, föreläsaren, utbildaren och ”beteendeninjan” Mike Florette. Temat för årets sista Mesh MeetUp var ”Mikrovanor” – eller ”Tiny Habits” som upphovsmannen BJ Fogg på Stanford University har döpt metoden till.

Mikrovanor låter ju inte mycket för världen, men Mike berättade hur pyttesmå och successiva förändringar i våra vanor kan förändra våra större beteenden mycket mer än man kan tro. Och eftersom våra beteenden är vår största framgångsfaktor i både karriären och privatlivet finns det mycket att vinna på att utveckla positiva beteenden och hållbara vanor.
För att skapa en positiv beteendeförändring behövs motivation och förmåga. Om motivationen är tillräckligt hög kan den kompensera för låg förmåga och vice versa. Så långt inget nytt under solen. Men eftersom vår motivation ofta är både opålitlig och humörstyrd, är risken stor att vi snart lägger av med det nya önskade beteendet. Ungefär som när gymmen är fulla i januari efter nyårslöftet, men desto tommare i mars.

Gör det lätt att göra rätt
Det är här Mikrovanorna kommer in. De går ut på att göra det extremt lätt att göra rätt – och att berömma sig själv även för väldigt små steg i rätt riktning. Mike berättade hur ett så kallat startsteg leder till nya mikrobeteenden, som sedan successivt förändrar ett större beteende. För att de här positiva förändringarna verkligen ska bli av, behöver vi göra dem till en vana. Det görs genom att koppla det nya beteendet till en återkommande vardaglig händelse – ett så kallat ”ankare”.
Ett exempel: Du tycker att du har blivit för dålig på att läsa böcker (förmodligen stirrar du för mycket på skärmar istället). Därför vill du skapa beteendet att läsa en bok minst 30 minuter varje dag. Startsteget är att bara ta fram en bok och lägga på bordet framför dig. Beröm dig själv för det! Det första mikrobeteendet är att dagen därpå bara läsa en enda mening. Dagen efter kanske en hel sida och så vidare. Inget hindrar dig från att göra mer varje gång, men även om du bara gör det lilla som det nya steget kräver ska du fira och berömma dig själv. För att det ska bli en vana kopplar du beteendet till ”ankaret” att du har plockat undan efter middagen. Så när den sista tallriken har ställts in i diskmaskinen är du inställd på att läsa.
Varsin egen beteendeutmaning
Vi åhörare blev så klart nyfikna på om det här verkligen kan fungera. Går det att ”lura” hjärnan på det här förvånansvärt enkla sättet? Avslutningsvis skapade var och en därför sitt eget lilla beteendeförändringsprojekt med ankare, startsteg och mikrobeteenden – allt som behövs för att successivt uppnå en positiv större förändring i slutändan. Det ska bli riktigt spännande att höra hur de andra Mesh-medlemmarna lyckades när vi ses igen nästa år.
Nyfiken på mer?
Vill du veta mer om Mikrovanor eller något annat av de spännande psykologiområden som Mike Florette forskar och föreläser om? Då rekommenderas ett besök på www.florette.se